Index

Claus Johansen

Født: 1746
Døbt: 24 juli 1746 i Pedersker, Bornholm, Danmark
Konfirmeret: 21 april 1765 i Pedersker, Bornholm, Danmark
Død:11. marts 1815, Povlsker
Erhverv: Husmand med jord
Far: Johan Clausen
Mor: Margrethe Nielsdatter
Ægtefælle: Ane (Anne) Hansen (Hansdatter)
Gift: 22 juni 1787 i Nexø, Bornholm
Børn: Johan Clausen
Hans Clausen
Dødfødt Johansen

Biografi:


Døbt den 24. juli 1746 og siden introduceret den 10. august, hvilket betyder at Claus på denne dag har været i kirke for første gang. Dåben er foretaget hjemme, hvorefter han altså først er kommet med i kirke da mor igen har været klar efter barselsperioden. Kun knapt 1 år efter Claus fødsel er hans far død, men mor Margrethe har kort tid efter giftet sig igen med Jens Svendsen.

 

Konfirmation 1765:

 

Claus er konfirmeret den 21. april 1765 som 19-årig. Det ser umiddelbart ud til, at Claus er ude at tjene ved en gårdejer ved navn M. Andersen (Formentlig på Billegravsgård) da han bliver konfirmeret. Hans stedfar Jens Svendsen er jo udbygger hvorfor der ikke har været andet at gøre end at sende børnene ud at tjene så snart de har været gamle nok. På dette tidspunkt har Claus formentligt været hjemmefra i mange år.

 

Gift første gang i 1770...

 

Claus bliver gift 1. gang i 1770 med Bodil Hansdatter. De er trolovet den 10. oktober og gift den 13. november. Der findes ikke yderligere oplysninger om dem i kirkebøgerne, så jeg formoder ægteskabet har været barnløst da de ikke har fået indskrevet nogle børn. Heller ikke skifteuddrag efter Bodil har jeg kunnet finde, eller for den sags skyld begravelse angivet i kirkebøgerne, men måske opklares alt dette en skønne dag...

 

1773...

 

Den særlige bornholmske arvefølge "som har været gældende fra Arilds tid" bliver lovfæstet af Chr. VII. Arvereglerne betyder, at det er yngste søn "gård-drøntinj", der arver gården. Hvis der ingen søn var, skulle ældste datter arve.

 

Skifte i forbindelse med mor død i 1776:

 

Skiftebogen for Sønder Herred 2, udskrift nr. 296 fra 1776 kan fortælle os at der er skiftet efter afdøde Margrethe Nielsdatter. Dette er gjort med enkemand Jends Svendsen som sammen med Margrethe har været bosiddende på Smålyngen i Pedersker. Foruden ham er der skiftet med Margrethes børn af 1. ægteskab, nemlig Niels Johansen, Claus Johansen samt deres søster Ingeborg Johansdatter.

 

Gift i 1787:

 

Claus er i kirkebogen angivet som enkemand da han i 1787, som 41-årig,  gifter sig med Ane (Anne) Hansdatter. De er blevet trolovet den 1. juni og derefter gift den 22. juni. Forlover var Anders Hansen Bonde og Rasmus Jensen.

Allerede ved folketællingen i 1787 ses det at han har sin søster Ingeborg boende hos sig. Hun er halt og almisselem, hvorfor han forsørger hende. Claus er udbygger/husmand på Kongens mark, hvilket vil sige, at han har fæste ved en af kongens gårde. Der er angivet at han har en lille egenavl og ellers arbejder i dagløn så han har formentligt klaret sig som hans far før ham.

 

Han er ved folketællingen i 1801 angivet som huusmand (lejer jord). Af folketællingen kan vi se, at familien bor på Bjergegård, Rispebjergvejen 1, Poulsker, Nexø. Der har sikkert været rigeligt at lave hjemme på gården, siden børnene endnu ikke er sendt ud for at tjene.

Han har været ansat som daglejer og så med hustruen Ane til at sørge for et udkomme af den jordlod som hører med til husmandsstedet. Søsteren Ingeborg har sikkert hjulpet med i det omfang det har været muligt for hende. Også sønnerne har måttet bidrage aktivt til husholdningen. Når drengene blev en 6-7 år måtte de deltage i mændenes arbejde. Drengene gik mændene til hånde, de samlede brænde og vogtede gæs, får og måske kreaturer. Herudover hjalp de til med de større landbrugsarbejder som høst og tærskning sammen med faderen.

 

Ane har formentlig sammen med Ingeborg sørget for at udnytte jordloddet. De har sikkert haft en nyttehave hvorfra de har kunnet være selvforsynende med grøntsager, lægeurter og måske endda frugter. Der kan også have været dyrehold på husmandsstedet men sikkert i meget begrænset omfang. Det har måske omfattet gæs, høns, kaniner, en enkelt ko og i bedste fald en hest, som har kunnet hjælpe med markarbejdet. På mange husmandssteder havde man også et par får p.g.a. ulden. Ulden spandt man til garn og strikkede strømper o.s.v. Talgen (fedtet) var også vigtigt, den blev brugt som olie til lamper. Måske har de haft lidt får, som så sikkert har fået lov til at gå frit ude på Smålyngen.

 

Hårdt arbejde...

 

Claus har gennem hele sit liv måttet slide. Fysisk arbejde hver eneste dag fra tidlig morgen til sen aften. Har det ikke været som daglejer har det været hjemme på hans egen jordlod. Der har været masser at lave. Redskaber skulle vedligeholdes og det gjorde han naturligvist selv. Han har formentlig lavet de fleste af dem. Udover vedligehold har der været forskelligartet arbejde afhængig af årstiden. Om vinteren har det primært været vedligehold og reparationer kombineret med pasning af de større dyr. Specielt hestene. De skulle vandes og om vinteren, hvor dyrene var på stald hele døgnet, skulle de fodres. Til hestene skulle der skæres hakkelse i skærekisten.

Claus´ arbejde vekslede meget med årstiderne. I sommerhalvåret skulle jordene forberedes; der skulle samles sten, pløjes og tilsås med korn og andre afgrøder. Gærder, hegn og bygninger skulle vedligeholdes. Høhøsten og senere kornhøsten krævede alle mand i marken. Når alle afgrøder var høstet, skulle jorden efterårspløjes og vintersæden sås. Alt dette skulle først gøres for fæstebonden og bagefter skulle det gøres hjemme på jordlodden og sådan var næsten alt arbejde gjort dobbelt når Claus var færdig. Om vinteren skulle kornet tærskes og renses. Der skulle skoves og hugges brænde, og det var også tid til at redskaberne skulle fornyes eller repareres i huggehuset. Jo, der har ikke været tid til ingenting...

 

Førstefødte 1788 og så fremdeles...

 

På en septemberlørdag i 1788 må Ane indstille arbejdet for den førstefødte er på vej. Det bliver en søn som kaldes Johan. 4 år senere i 1792 føder Ane deres næste barn, en søn de kalder Hans og endnu en gang, 10 år efter det første barn, føder Ane i 1797 en datter, som er død ved fødslen. Det bliver deres sidste barn. Det kan måske undre lidt at der ikke er født flere børn i denne familie, da det var normalt med endda meget store familier på den tid. Ikke at det har været særlig praktisk eller nemt med mange munde at mætte, men normalt var det altså. Familien Clausen har været usædvanlige ved kun at have 2 sønner.

 

Folketællingen 1787:

 

Samtlige personer i husstanden

Bornholm, Sønder, Povlsker, Udbygger/husmand på Kongens mark, 2. familie, FT 1787

Der vises flg. felter:

Navn, Alder, Civilstand, Stilling i husstanden, Erhverv , Fødested

Claus Johansen, 42, gift, mand, Har en liden avling og arbejder i dagløn,

Anne Hansdatter, 32, gift, kone, ,

Ingeborg Johansdatter, 56, ugift, mandens søster, Halt, almisselem

 

Folketællingen 1801:

 

Dokumentation til indtastningen - B5250

Bornholm amt, Sønder herred, Povlsker, folketællingen 1801

Bornholm, Sønder, Povlsker, Selvejer Gaarde, , efter SE.gaard No 36, 37, 38, 54, FT-1801

Claus Johansen, 55, Gift, Mand, Huusmand med Jord,

Ane Hansdatter, 45, Gift, Hans Kone, ,

Johan Clausen, 13, Ugift, Deres Børn, ,

Hans Clausen, 9, Ugift, Deres Børn, ,

"Selvejergaard No 38 dyrkes nu No 9 Vaarnedgaard" skrevet under Adresse før denne familie


Aner:
Claus Johansen
* 1746
-
Johan Clausen
* 1706
† 1747






Margrethe Nielsdatter
-
† 1776
Claus Kields
* 1658
-


Inger Jensdatter
-
† 1709



-
-
-


-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-

-
-
-
-

-
-
-
-
Søskende:
Ingeborg Johansdatter
Niels Johansen
Dødfødt Clausen
Dødfødt Clausen
Elsebeth Johansdatter